KULTTUURIEROJA SUOMI & USA VOL. 2

Olemme Timin kanssa etsineet uutta asuntoa jo jonkin aikaa. Välillä turhaudun kun tuntuu, että millään ei löydy ei sellaista asuntoa, joka läpäisisi checklistani. (Ja sehän siis ei ole vaihtoehto, että minä olen liian vaativa). Timille purkautuessani asiasta, hän muistuttaa, että täällä asiat ovat erilailla kuin Suomessa. Näiden sanojen siivittämänä postaan tänään jatkoa kulttuurieroista, joista postasin jo siis kertaalleen tässä postauksessa.

  1. Liikenne

Losin kevyin ruuhka on Suomen pahin potenssiin kymmenen. Los Angelesissä asuu 15 miljoonaa ihmistä, joten autolla kulkevia löytyy paljon enemmän kuin Suomesta. Losin ruuhkaa ei yhtään helpota se, että täällä saa tiettyjä rajoituksia sisältävän ajokortin jo 16-vuotiaana. Kuten tässä postauksessa mainitsin, Losissa ei tee mitään ilman autoa. Osaatte siis vaan kuvitella kun miljoonat ihmiset ovat samaan aikaan moottoritiellä, jolla on muuten yleensä 5-7 kaistaa. Puolen tunnin matka venyy helposti yli kahden tunnin matkaksi, jos ruuhka-aikaan osuu.

2. Ruoka

On kyseessä sitten ravintola tai ruokakauppa, niin täällä ruoka on todellakin eri sfääreissä kun Suomessa. Useissa ketjuravintoloissa ruoka on maukasta mutta aivan hirvittävän suolaista ja rasvaista. Annoskoot ovat niin suuria, että Suomessa niistä söisi kaksi. Suuri koko jatkuu myös ruokakaupan ruoka-aineksiin. On kyseessä sitten peruna, sipuli, mansikka yms. niin ne ovat paljon suurempia kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Siis sipulitkin ovat isompia kuin nyrkkini eivätkä mansikat mahdu kokonaisena suuhun. Syy tähän on tietysti geenimuuntelu, joka Euroopan Unionin lakien mukaan on kiellettyä. Geenimuuntelun ollessa täällä sallittua ja normaalia, orgaaniset eli “meidän tapaan” kasvatetut kasvikset ja lihat yms. ollaan merkitty suurilla “orgaaninen” merkeillä. Orgaaninen-osasto on yleensä huomattavasti pienempi kuin muu valikoima ellei tietysti kyseessä ole kokonaan orgaaninen ruokakauppa, joita täältä onneksi löytyy. Toinen asia, jonka olen huomannut täällä ruokakaupassa (joita on muuten niin monta eri merkkiä että huhhuh!) on niiden pieni koko ja valikoima. En ole koskaan täällä asuessani tai lomaillessani törmännyt esimerkiksi Prisman tai Citymarketin kokoiseen ruokakauppaan. Täällä ei myöskään ole valikoima läheskään yhtä hyvä kuin Suomessa. Ruokakermasta ei kukaan ole kuullutkaan tai ruis- tai täysjyväleivästä joka ei olisi paahtoleipää.

3. Kodit

Los Angelesiin virtaa paljon ihmisiä ja asunnot täällä ovat todella, todella haluttuja. Siksipä hinnatkin ovat monta kertaa suurempia kuin Suomessa. Turvallisella alueella yhden makuuhuoneen asunnon vuokra on 1500 € ja rannalla samanmoisesta asunnosta saa pulittaa yli 3000 €, joka sekin on aloitushinta. Täällä myös on suurimmassa osissa vuokra-asuntoja mattolattia. Talot ovat yleensä vähän vanhempia, 70- luvulla rakennettuja ja siten esim. keittiöt ja kylppärit eivät yleensä ole ihan nykypäivää ellei taloa ole remontoitu. Vuokraaminen on paljon tavanomaisempaa täällä kuin Suomessa. Muistan, kun Suomessa näin TV:ssä mainoksen, jossa puolusteltiin vuokraamista, että ei se niin hirveää ole. Täällä en koskaan voisi nähdä vuokraamista puolustelevaa mainosta, sillä se todellakin on normaalia täällä. Yleensä asunto/talo ostetaan silloin, kun tiedetään missä halutaan asua pysyvästi.

 


Cultural differences Finland & USA vol. 2

We’ve been looking for a new apartment for some time now. From time to time I get frustrated because I feel like no home passes my checklist. (And there is no way that I’m being too demanding). When I pour out my frustration to Tim, he reminds me that the housing situation here is different from Finland. So today’s post is the sequel to this post where I listed a few cultural differences.

  1. Traffic

L.A.’s lightest traffic is Finland’s worst traffic, times ten. 15 million people live here and one can get a driver’s license with certain restrictions at the age of 16. As I discussed in this post, you need to have a car in Los Angeles. You can only imagine how crazy it can get when all the people of L.A. are on the road at the same time. Even though there are usually 5-7 lanes in L.A. (compared to Finland’s 2), a 30-min trip can easily take over two hours if you hit traffic.

2. Food

Whether it is a restaurant or a grocery store, things here are totally on another level. In many chain restaurants, the dishes are yummy but very salty and greasy. The sizes of dishes could feed two people in Finland. The big size is demonstrated also in the grocery store. Onions, potatoes, strawberries… Everything is so much bigger here! A strawberry is so big that I cannot even fit them in my mouth. Onions are bigger than my fist. The reason for this is gene-manipulation which is forbidden in Europe. Gene-manipulation here is acceptable and totally normal which is why all the organic non-gmo foods are marked with a big “organic” sign. Usually, these sections are way, way smaller than the rest of the grocery sections in the average super market. You should know though that there are many all stores which specialize in all organic foods. Another thing that’s different here is that the grocery stores are usually small and their selections are smaller than in Finland. There are so many ingredients that I miss and am used to using while cooking but I can’t find them here.

3. Homes

Los Angeles is a very popular city and that is why the rents are super high. The rent of a 1 bedroom apartment in a nice and safe area is about 1500€ whereas the same apartment at the beach would be over 3000€. Here, most of the rentals have carpet instead of hardwood floor and the buildings are older. Many of the buildings were built in the 70’s and that’s why the kitchens and bathrooms can be a little old-fashioned. In L.A. people rent places a lot. The Finns are terrified about renting a place and not owning it but here it’s the other way around. People only buy homes when they know that it is going to be their “forever” home.

Share:
Share
One comment Add yours

Leave a Reply